
Sent i august måned fikk Konsernrevisjonen i Statoil opplæring i hjerte-lungeredning gjennom Hjertevakten. Opplegget foregikk på tre ulike lokasjoner samtidig, og ble godt mottatt av de ansatte i Konsernrevisjonen.
Fokuset på helse, miljø og sikkerhet (HMS, journ.anm) er, som tidligere, høyt i Statoil. Gjennom ett år har avdelinger innenfor selskapet krav om å gjennomføre kurs med forskjellige fokus. Dette kan være kurs innen brannsikkerhet, trafikksikkerhet eller innenfor andre lignende felt. Blant avdelingene som har dette på sin måltavle er Konsernrevisjonen. Sent i august måned drog derfor Hjertevakten sin representant, til Stavanger. På programmet stod kurs i hjerte-lungeredning. Kurset, som blir gjennomført ved hjelp av opplæringskonseptet “MiniAnne” har vanligvis en varighet på en halv time. Samtidig som undervisningen foregikk i Stavanger ble kurset overført via monitorer til revisjonens avdelinger i henholdsvis Bergen og Oslo. I alt var det rundt 25 ansatte som fulgte med fra de tre ulike lokasjonene. Marianne Gismervik Halvorsen, personlig assistent/adm.konsulent i Konsernrevisjonen, var blant de som fulgte kurset.
Hvordan har reaksjonene på kurset vært?
- De ansatte opplevde det som særdeles lærerikt på kort tid, så reaksjonene har vært meget positive. I tillegg gikk det bra med teknologien slik at overføringen av kurset til våre avdelinger i Bergen og Oslo gikk uten problemer, forteller Gismervik Halvorsen.
- Den ene avdelingen syntes det var så interessant at de etter kurset samlet seg og gikk gjennom den vedlagte DVDen som tok for seg bruk av hjertestarter, legger Gismervik Halvorsen til.
Virkelighetsnær øvelse
Tradisjonelt tar opplæring av denne typen flere timer, men ved hjelp av “MiniAnne” tar det kun rundt en halvtime. På denne måten sparer et selskap mye tid og tapt arbeidsforteneste i forhold til vanlige kurs, og gjennom kurset lærer deltakerene seg å utføre livreddende hjerte-lungeredning.
- Selve kurset vi fikk varte rundt en time, så vi lærte mye på kort tid. Det var jo en del jobb, men like fullt ingen problem å følge med på det som det ble undervist i.
Opplæringskonseptet “MiniAnne” er unikt på grunn av flere forhold. Blant annet gir det bedre trening når hver og en deltaker har hver sin øvingsdukke. Man er heller ikke avhengig av tid og sted da opplæringen kan både gjøres alene, men og sammen med andre. I tillegg er det enkelt å gi andre opplæring.
- Det var et hendig format på dukkene, og en liten a-ha opplevelse at den lille dukken var så virkelighetsnær. Det er jo ganske spesielt at en kan lære så mye av så lite. I tillegg var det supert at det følgte med en DVD som en kan gå gjennom i senere jobb- eller privat sammenheng for repetisjon av det vi lærte.
Hva var motivasjonen for et slikt kurs?
- Vi har krav om å gjennomføre ulike kurs innen HMS-området i løpet av året, og slike kurs, som for eksempel hjerte-lungeredning, er alltid verdifulle. Dette er jo noe som alle bør kunne, så det er alltid verdt å friske litt opp i kunnskapen om noe som er så viktig. En vet aldri når en får bruk for kompetansen. Sikkert er det at det er absolutt verdt å sette av tid til dette, avslutter Gismervik Halvorsen.
Førstehjelpskurs via ”telefonkonferanse”
Kurset Statoil sine ansatte