Photo by Javier de la Maza on Unsplash
En ny studie viser at kommende vaksiner mot gruppe B streptokokker (GBS) kan redusere alvorlige nyfødtinfeksjoner globalt, med færre dødsfall og mindre bruk av antibiotika.
Nesten 1,5 millioner nyfødte rammes av alvorlige infeksjoner over hele verden hvert år. Nye vaksiner under utvikling gir håp om mindre sykdom, færre dødsfall og mindre antibiotikabruk.
Gruppe B streptokokker (GBS) er en type bakterier som kan gi alvorlig blodforgiftning, også kalt sepsis, hos nyfødte.
Globalt vil årlig omtrent 400.000 nyfødte barn utvikle en alvorlig GBS-infeksjon. Rundt en av fem av disse vil dø av en slik infeksjon.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: Heartstart FRx
Trygge og effektive
Av de som overlever, er det større risiko for å utvikle nevrologiske lidelser som epilepsi, cerebral parese og ADD (attention-deficit disorder).
Problemet er størst i Afrika, men også i Norden er det mange som rammes.
I dag er det to vaksiner under utvikling mot blodforgiftning med GBS. Vår studie gir sterke indikasjoner på at begge disse vaksinene vil være både trygge og effektive våpen i kampen mot blodforgiftning hos nyfødte.
Det forklarer Aline Bjerkhaug. Hun er utdannet lege og forsker ved UiT Norges arktiske universitet.
Sammen med forskere ved andre universiteter og ved UiT og CANS – Senter for nye antibakterielle strategier har hun gjort en systematisk gjennomgang av all forskning på området.
De fant 20 studier av høy kvalitet og har vurdert virkningsmekanismer og de biologiske effektene av de to vaksinene.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: Lille Anne
Heller vaksine enn antibiotika
Resultatene gir god grunn til optimisme for at vi kan redusere forekomsten av blodforgiftning og seinvirkninger hos nyfødte barn.
– I dag gir vi, spesielt i velstående land, antibiotika til mor før fødselen for sikkerhets skyld. Det er for å hindre at barnet får overført denne bakterien under fødselen, sier Bjerkhaug.
Hun sier at vi bør vi heller gi vaksine til moren når vi kan. Både for å hindre at disse streptokokkene utvikler antibiotikaresistens og for å hindre at antibiotikumet forstyrrer utviklingen av barnets tarmflora.
Tarmfloraen er viktig for utviklingen av et normalt immunsystem og bør forstyrres minst mulig.
De to vaksinene som er under utvikling, kan være på markedet rundt år 2030, kanskje før.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: Lomemaske med oksygenventil og etui
Om studien
Studien om GBS-vaksiner er en av tre studier i doktorgradsarbeidet til Aline Bjerkhaug, som disputerte fredag 20. september ved UiT Norges arktiske universitet.
Bjerkhaug arbeider etter doktorgraden som forsker ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Referanse:
UiT Norges arktiske universitet
Aline Bjerkhaug mfl.: The immunogenicity and safety of Group B Streptococcal maternal vaccine: A systematic review. Vaccine, 2024. Doi.org/10.1016/j.vaccine.2023.11.056