Site icon Hjertevakten ®

MS-pasienter jubler over norsk ja til stamcellebehandling

De neste årene kan hele 150 norske MS-pasienter få stamcellebehandling på Haukeland universitetssykehus.

Betyr enormt mye

Mandag avgjorde Beslutningsforum at alle MS-pasienter som fyller de medisinske kravene skal få stamcellebehandling gjennom en ny studie.

I løpet av fem år kan derfor hele 150 MS-pasienter gjennomgå stamcellebehandling i Norge. Tidligere har mange av dem reist til utlandet og betalt for behandlingen av egen lomme.

Jensen er blant de som jubler over beslutningen.

– Dette betyr enormt mye. Det er mange som reiser til utlandet, men også mange som ikke har råd til det. Dette vil jo kanskje bety at de får en mulighet likevel, sier Jensen.

Hun har de siste årene gått på tre ulike bremsemedisiner, i håp om å stanse utviklingen av MS. Ingen av dem har fungert, og hun har lenge vært blant de som ønsker stamcellebehandling.

Det var i januar telefonen kom, og hun er nå midt i behandlingen på Haukeland.

Sammen med andre MS-pasienter tror hun dette er starten på en helt nyt tid.

– Dette er veldig fint. Dette er min hjertesak, så nyheten i dag var veldig god. Jeg har jo fått mitt, men det er mange andre der ute som venter, sier Jensen.

 Magnus og Julie kjemper for andre MS-pasienter skal slippe å bli så syke som faren

Bidra med kunnskap

Øivind Torkildsen, overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland sykehus er svært glad for avgjørelsen om et studie om stamcellebehandling.

– Dette er veldig viktig, og en rett måte å gjøre dette på. Nå skal vi starte opp en klinisk studie hvor vi sammenligner to behandlinger, hvor av den ene er stamcellebehandling. Vi er veldig glade for denne avgjørelsen, sier Torkildsen.

Han sier stamcellebehandling viser svært lovende tendenser, men at det mangler forskningsresultater.

Reparerer hjernen

Det er MS-pasienter som er unge, og som har en aggressiv attakkpreget MS som har best nytte av behandlingen.

– De som har best nytte er de som har betydelig betennelsesaktivitet og en hissig sykdom. De har ofte en god respons på behandlingen, sier han.

Han sier målet med behandlingen er å stoppe utviklingen av sykdommen.

– Der man har effektiv og rask behandling har hjernen en utrolig evne til å lege seg selv. Derfor kan man se reparasjon og bedring av funksjonsevner, sier Torkildsen.

Les artikkelen i TV2

Exit mobile version