52 danske og internasjonale forskere har for første gang på verdensplan påvist at det kan være flere positive effekter knyttet til å spise mindre gluten.
I studien, som har strakt seg over seks år, at man ved å spise mindre gluten, kan forandre sammensetningen av tarmbakterier.
Annonse: Heartstart
Helt uventet funn
Man vil da føle seg mindre oppblåst og få mindre luft i magen.
Forsøkspersonene som var med i studien og spiste mindre gluten opplevde i gjennomsnitt et vekttap på nesten ett kilo etter åtte uker. Det skriver Politiken.
– Vekttapet var helt, helt uventet for oss, sier professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen i Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet til avisen.
Årsaken til vekttapet ser ut til å være at et gluten-fattig kosthold bidrar til at tarmbakteriene øker forbrenningen i kroppen.
Annonse: AcuFriend
Bakteriefloraen endret seg
Studiet hadde som formål å undersøke om sammensetningen av tarmens hundrevis av forskjellige bakteriearter endrer seg, dersom man skifter ut gluten-rik kost med den glutenfattig og fiberrik kost.
I studien fremgår det at det var nettopp dette som skjedde.
Les om de detaljerte funnene i studien her
Ifølge professoren lider om lag én prosent av befolkningen i Skandinavia av den autoimmune sykdom cøliaki. Samtidig har om lag én av fem har konstant problemer med mage eller tarm i en eller annen form.
– En av årsakene til dette kan være det store forbruket av brød, pizzaer, hvete og rug, sier professoren.
Annonse: MiniAnne din personlige trener
– Low-gluten-trend er kommet for å bli
Professoren understreker at det ikke er grunnlag for å si at det er gluten i seg selv som fører til at enkelte opplever ubehag, men at glutenholdig mat består av andre kostfibre som kan skape trøbbel med fordøyelsen hos friske mennesker.
– Problemet med kostfiber er at vi ikke selv kan fordøye dem. Det må tarmbakteriene gjøre for oss. Vår forskning viser at friske mennesker som spiser hvete og rug, sier at de får fordøyelsesproblemer i form av oppblåshet og luft-plager. Når de spiser brød av annet bakværk som for eksempel mais eller fullkornsris, så får de ikke disse problemene, sier Oluf Borbye Pedersen.
Han mener dette funnet kan være med på å forklare hvorfor mange mennesker verden over velger et gluten fattig kosthold, selv om de ikke har fått påvist cøliaki eller glutenallergi. Les artikkelen i TV2