20 millioner barn fikk ikke vaksine mot meslinger, difteri og stivkrampe i fjor, melder WHO og UNICEF.
Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) har produsert estimater for vaksinedekning siden år 2000. Mer enn ett av ti barn, 20 millioner, fikk ikke mesling-, difteri- og stivkrampe-vaksine i 2018, melder organisasjonene i en felles pressemelding.
Siden 2010, har vaksinasjonsdekningen for tre doser av difteri-, stivkrampe- og kikhoste- og en dose av meslingvaksine, holdt seg på rundt 86 prosent. Det er høyt, men ikke høyt nok, mener generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
– Vaksiner er et av våre viktigste verktøy for å hindre utbrudd og holde verden trygg. De fleste barn blir vaksinert i dag, men for mange blir utelatt. Det er uakseptabelt at det ofte er barna som er utsatt for størst risiko, de fattigste, mest marginaliserte, berørte av konflikt eller tvunget til å forlate hjemmene sine, som gjennomgående utelates, sier generaldirektøren.
De fleste barna som ikke er vaksinert lever i fattige land.
Dobling av meslingtilfeller på verdensbasis
I fjor ble det rapportert om nesten 350.000 meslingtilfeller på verdensbasis, oppgir WHO og UNICEF.
Ukraina lå på toppen over land med flest rapporterte meslingtilfeller, etterfulgt av Den demokratiske republikken Kongo og Madagaskar.
Organisasjonene anslår at over 90 prosent av spedbarna i Ukraina nå er vaksinert, men at dekningsgraden over flere år har vært lav.