Trening er bra både for personer som sliter med angst, og for dem som ikke gjør det, viser flere studier.
Trening er bra for kroppen – og hodet. Det har du hørt tusen ganger.
Nå bekrefter en studie gjort av forskere ved Michigan State University, publisert i tidsskriftet International Journal of Psychophysiology det vi vet så godt fra før.
Testet konsentrasjonen
I studien deres deltok 37 kvinner som slet med angst, og 33 kvinner som ikke slet med angst. Kvinnene var i slutten av tenårene og begynnelsen av tjueårene.
Deltakerne skulle delta i to laboratorietester hver. I den ene skulle deltakerne først gjennom en test som målte konsentrasjonen ved at en scorer dårlig på testen, ved at man har blitt påvirket av forstyrrende elementer som ikke har noe med testen å gjøre.
Etter konsentrasjons-testen skulle de løpe med moderat intensitet på en tredemølle i 20 minutter. Så gjorde de testen på nytt.
Stillesitting ga null effekt
Den andre laboratorieøkten skulle deltakerne ikke trene. De skulle bare gjøre testen før og etter 20 minutter med stillesitting.
Både gruppen som scoret høyt på angst og de som ikke gjorde det, presterte bedre på testen etter 20 minutter på mølla. Begge gruppene hadde raskere reaksjonstid og flere riktige svar gjennom testen.
Når gruppene satt stille, var resultatet null og niks forbedring.
Forskerne bak studien konkluderer med at trening er bra for både personer som sliter med angst, og de som ikke gjør det.
Flere studier viser det samme
De sier selv at det kan finnes treningsformer som er mer effektive enn den de har testet ut her. Eller kanskje kan en annen intensitet gi enda bedre resultater.
Men alt tyder på at trening i mange slags former har en positiv effekt.
Både de som trente moderat og mer intensivt fikk det mye bedre i en studie vi skrev om i november 2021. Forskerne bak mente at trening bør brukes som angsbehandling.
Det er en av nesten utallige saker forskning.no har skrevet om temaet gjennom årenes løp.
Styrketrening mot depresjon
I 2013 skrev vi at 15-20 minutters trening i uka hadde like god effekt som piller. Mye av det samme kom frem igjen i 2017, da vi skrev at en times trening i uka kan forebygge depresjon.
I den nye studien fra Michigan State University fikk deltakerne god effekt fra tredemølla.
I en studie forskning.no skrev om i 2018 fant forskerne ut at styrketrening kunne forebygge depresjon.
Like bra som piller?
I 2020 samarbeidet NTNU og organisasjonen Kondis om et prosjekt som handlet om sammenhengen mellom trening og psykisk helse gjennom koronapandemien.
Vi så at de som sa de trente mindre i koronafasen, hadde et høyere nivå av angst og depresjon, fortalte psykolog Audun Havnen.