Forskningen er utført ved University of Tsukuba i Japan, undersøkte hjernefunksjon og humør hos deltagere etter en 10 minutters løpeøkt på tredemølle. De sammenlignet datane med hjernefunksjon og humør mens deltagerne var i hvile.
Resultatene viste at løpeøkten førte til en betydelig økning i humøret sammenlignet med kontrollen.
Svarte kjappere
Innledningsvis i artikkelen skriver forskerne at løping er ikke bare en øvelse som fremmer fysisk helse ved å øke utholdenhet og styrke muskulatur. Løping kan også bidra positivt til vår mentale helse.
I denne forskningen ble hjernefunksjonen målt ved hjelp av en spesiell kognitiv test – en såkalt Stroop-test. Etter løpeøkta svarte deltagerne betydelig raskere og hadde økte hjerne signaler i fremre del av hjernebarken sammenlignet med en hvile situasjon.
Forskerne så at løping økte den lokale blodstrømmen til ulike deler av prefrontale cortex etter økten sammenlignet med å ikke løpe.
Prefrontale cortex spiller en viktig rolle i å kontrollere humør og eksekutive funksjoner. Eksekutive funksjoner er en betegnelse for en persons evne til problemløsning, planlegging, gjennomføring av oppgaver og regulering av atferd.
De japanske forskerne fant ikke bare ut at det var nok å løpe 10 minutter for å øke den lokale blodstrømmen til prefrontale cortex. Løpingen kunne også foregå i moderat tempo. De mener at disse funnene kan bidra til utviklingen av bredere og bedre behandling av psykisk helse.
Mange fordeler
Forskerne sier i en nyhetsmelding på universitetets hjemmeside at bevisene på at fysisk aktivitet har mange fordeler, er godt dokumentert – for eksempel at humøret kan bli bedre. De skriver at løping alltid har spilt en viktig rolle for menneskers velvære. Mennesker har en evne til å løpe svært effektivt og kan holde ut lenge, og dette har vært viktig i menneskets evolusjon.
Men forskerne påpeker at det likevel ikke er ordentlig undersøkt hvilken effekt løping har på hjerneregioner som kontrollerer humør og eksekutive funksjoner.
Gitt omfanget av eksekutive funksjoner som kreves for å koordinere balanse, bevegelse og fremdrift under løping, er det logisk at det vil være økt nevronal aktivering i prefrontale cortex. Andre funksjoner i denne regionen av hjernen vil også dra nytte av at hjernens ressurser øker.