8.2 C
Rosendal
søndag, november 24, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Med hjertestarteren på innerlomma

Hvert år dør rundt tre tusen nordmenn – som ikke er innlagt på sykehus – av hjertestans. mange ville  ha overlevd om de raskere fikk støt fra en hjertestarter.

Tekst: Vidar Alfarnes

En rapport fra Helsedirektoratet som omhandler tall for 2021, viser at 14,7 prosent av personene med hjertestans fikk en vellykket gjenopplivning. Men i de tilfellene der de som kom ut for hjertestans fikk ett eller flere støt fra en hjertestarter, før ambulansepersonell var på plass, der overlevde alle.

For mer informasjon, og kjøp av Mini Anne

Egen livredder

I løpet av noen år vil trolig både du og jeg ha en hjertestarter med oss hvor enn vi er.

– Vi gjør mobiltelefonen din om til en livredder, forklarer Arne Bergby. Han er daglig leder for selskapet Defibrio AS, som allerede har jobbet halvtanna år med å utvikle ideen som dukket opp mot slutten av 2019. 

– Det startet under en old boys-turnering i basketball, hjemme i Bergen. Det var også lagt inn litt opplæring i hjerte- og lungeredning. I forlengelsen av dette ble jeg sittende å diskutere hjertestarter-problematikk med en kamerat som er lege. Der og da ble ideen om å ta mobiltelefonen i bruk unnfanget, forteller Bergby. 

For mer informasjon, og kjøp av ECG247 hjerteovervåker

Sterk i troa

Sistnevnte er også kjent for å ha vært sentral i oppbyggingen av læringsplattformen Its learning. Der ble brorparten av aksjene solgt til finske Sanoma. Og selv om han gjorde gode penger på salget, og fremdeles eier en del av aksjene, hadde han ingen umiddelbare planer om å investere og engasjere seg i nye selskap.

– Men når ideen om en mobil-hjertestarter kom opp, var det ingen vei tilbake. Dette har jeg virkelig tro på, ivrer Bergby. 

Sammen med overlege Bjarne Nore og doktor i anvendt fysikk, Jon-Kåre Hansen (eier 23 prosent hver) ble Defibrio etablert tidlig i 2020, og Bergby fikk det daglige ansvaret for å realisere en oppfinnelse som forhåpentlig vil bety et lengre liv for veldig mange mennesker på denne kloden. Og med det som mål, er det ingen tid å miste.

For mer informasjon, og kjøp av HLR brett, hjertebrett

Har funnet de beste

– Vi reiste til USA for å søke patenter for ideene våre, og brukte litt tid på å finne de best tenkelige samarbeidspartnerne innen hjertestart-

teknologi, de beste på design og de dyktigste på det rent regulatoriske. Vi satte sammen tre team, og gikk i gang. Men først kontaktet vi Harvard Medical School i Boston, for å få en tilbakemelding på at løsningen vår fungerte. Svaret kom raskt, og den anerkjente studieinstitusjonen ble også med på veien videre, forteller Bergby.

– Hva trenger man så for å redde andre eller seg selv om hjertestans skulle inntreffe?

– En mobiltelefon, en app, en ekstra batteripakke og to ledninger med padder/klistremerker som skal festes til kroppen. Det er i praksis alt du trenger, reklamerer Bergby.

For mer informasjon, og kjøp av Infrarødt febertermometer

Kobler automatisk opp

Med en gang paddene er tilkoblet mobiltelefonen, vil en app automatisk ringe opp en bemanna alarmsentral. I Norge vil det være AMK. Der vil de kunne gi informasjon om hvor paddene best bør festes på kroppen, og samtidig være i stand til å lese av hjerterytmen. For å vurdere om det faktisk er snakk om hjertestans eller ikke. I en slik situasjon blir mobilen automatisk låst, slik at den ikke kan ta imot andre telefoner. 

Det vil også skje en automatisk skanning av nærområdet (innenfor en radius på 500 til 1000 meter) for å kunne varsle helsepersonell som befinner seg i nærheten. Og AMK kan også sette i gang støttene fra mobiltelfonen din.

– Jeg har inntrykk at alle heier på oss. Og så møter vi selvsagt selskap som driver innen hjerte- og lungeredning, som er litt fortvilet for at de ikke har kommet på dette selv, smiler Bergby.

For mer informasjon, og kjøp av Førstehjelpsskrin, barn

Nobelpris-emne

Han ser for seg at verdens første personlige hjertestarter blir gjort tilgjengelig gjennom en abonnementsordning, med en årlig avgift på noen hundrelapper. 

Da vil kundene få nye padder tilsendt hvert tredje år. I tillegg vil appen utvikles over tid, og garantert gi brukeren stadig større mulighet for hjelp i en livskrise.

– Når er dere klare for utrulling?

– Vi vet at det virker. Nå trenger vi å få brukt utstyret på 400 hjertestanser i både i Europa og USA, for å få en endelig godkjennelse. Det tar gjerne seks til åtte måneder. Etterpå er det bare distribusjon og en app som skal lastes ned. Da vil det komme til å gå fort, forsikrer Bergby, som ennå har friskt i minne ordene til den aller første som selskapet presenterte løsningen for. Hun var både doktor og lærer ved Harvard Medical School, og sa følgende etterpå:

«Lykkes dere med disse planene, vil dere komme til å få Nobelprisen i medisin.»


Kilde:

Hjertevakten Magasin

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img