17 C
Rosendal
søndag, september 8, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Nattarbeid ikke knyttet til smerter hos sykepleiere

Photo by amirreza jamshidbeigi on Unsplash

Muskel- og skjelettsmerter og hodepine er blant de mest utbredte helseplagene hos sykepleiere. De arbeider i skift med en betydelig andel nattarbeid. 

Arbeid om natten kan forstyrre den biologiske døgnrytmen. Det er veldokumentert at skiftarbeid kan ha flere negative helseeffekter. Blant dem er søvnforstyrrelser, fordøyelsesproblemer og økt risiko for kardiovaskulære sykdommer på lengre sikt. 


Fant ingen sammenheng

Tidligere forskning har antydet at nattarbeid kan bidra til en økning i muskel- og skjelettsmerter og hodepine. 

I denne studien fant vi ingen signifikant sammenheng mellom andelen nattskift og forekomsten av muskel- og skjelettsmerter eller hodepine blant sykepleiere, sier STAMI-forsker Dagfinn Matre. 

Analysen viste at sykepleiere som arbeidet en høyere andel nattskift, ikke rapporterte om flere muskel- og skjelettsmerter eller hodepine enn de som arbeidet færre nattskift. Dette gjaldt for alle undersøkte områder på kroppen, inkludert nakke, skuldre og korsrygg.


Forskjellige arbeidsoppgaver

Ifølge Matre kan en mulig forklaring på disse funnene være at arbeidsoppgavene er forskjellige mellom dag- og nattskift. Muligens er det færre planlagte oppgaver på nattevaktene.

Det kan også være at andre faktorer enn nattarbeid har en større innvirkning på forekomsten av muskel- og skjelettsmerter og hodepine. 

For eksempel kan arbeidsbelastning, ergonomiske forhold på arbeidsplassen og individuelle forskjeller i helse og livsstil spille en viktig rolle. Det er også mulig at sykepleiere som jobber mange nattskift, utvikler mestringsstrategier eller tilpasser seg slik at de ikke opplever en økning i helseplager, påpeker han.


Kan gi varierende resultater

Resultatene fra denne studien står altså i motsetning til noen tidligere studier som har funnet en sammenheng mellom nattarbeid og muskel- og skjelettsmerter eller hodepine. 

Studier av skiftarbeid kan gi varierende resultater. Det kan ifølge forskeren skyldes forskjeller i studiedesign, populasjoner og metoder for måling av eksponering og utfall.

En styrke ved denne studien er det store utvalget av deltakere. Det gjør at resultatene er mer representative for sykepleiere. 

Likevel er det viktig å anerkjenne noen begrensninger, sier Matre. Han fremhever at dette er en tverrsnittstudie som er gjennomført på et bestemt tidspunkt. Dermed kan den ikke fastslå årsakssammenhenger. 

Selvrapportering av helseplager og arbeidstidsordninger kan også gi rapportering sskjevheter. For eksempel kan sykepleiere som allerede har helseplager, være mer oppmerksomme på å rapportere dem, uavhengig av arbeidstidsordningene sine.

Mindre nattarbeid er neppe nok


Funnene tyder på at tiltak for å redusere nattarbeid alene, kanskje ikke vil være tilstrekkelig for å redusere forekomsten av muskel- og skjelettsmerter og hodepine blant sykepleiere. 

Mer forskning vil være nødvendig for å utforske mer om mekanismene som ligger bak.

Vi må fortsette å undersøke hvordan ulike faktorer som stress, ergonomi og individuelle forskjeller, påvirker sykepleiernes helse, sier Matre.


 Referanse:

Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI

Jon Are Stavås, Dagfinn Matre mfl.: The association between proportion of night shifts and musculoskeletal pain and headaches in nurses: a cross-sectional study.  BMC Musculoskeletal Disorders, 2024. Doi.org/10.1186/s12891-024-07196-5

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img