Photo by Erik Karits on Unsplash
Borreliose, en flåttbåren sykdom forårsaket av Borreliabakterier, rammer årlig tusenvis av nordmenn. Med økende tilfeller i Norge er det viktig å forstå smittemåter, symptomer og forebyggende tiltak for å beskytte seg selv og sine nærmeste.
Utbredelse i verden
Borreliose er utbredt på den nordlige halvkule. Man kan derfor bli smittet både i Norge og i utlandet. Det finnes mer enn 20 ulike genoarter Borreliabakterier, men det er kun noen av artene som gir sykdom hos mennesker. I Nord-Amerika er Borrelia burgdorferi sensu strictu den dominerende genoarten. Borrelia mayonii, som ble identifisert for noen år siden i USA, kan også gi sykdom hos mennesker. I Europa og Asia er Borrelia afzelii og Borrelia garinii de vanligste genoartene, men det finnes også andre arter som kan gi sykdom (for eksempel borrelia burgdorferi sensu stricto, borrelia spielmanii, og borrelia bavariensis).
I Norge er skogflåtten (Ixodes ricinus) den viktigste smittesprederen. Borrelia kan også overføres via andre flåttarter, som Fuglefjellflått (Ixodes uriae). Men for å bli bitt av Fuglefjellflått må man oppholde seg tett på sjøfuglkolonier. I Russland og Asia er taigaflåtten (Ixodes persulcatus) den viktigste smittesprederen, mens i Nord-Amerika er det primært hjorteflått (Ixodes scapularis) og vestlig svartbeint flått (Ixodes pacificus) som er vektorer for borrelia.


For mer informasjon om: Verdens mest solgte hjertestarter
Sykdomstilfeller i Norge
Totalt sett kan man anta at cirka 8000 nordmenn får borreliose hvert år. I 2023 ble det meldt inn 570 tilfeller av systemisk (utbredt) borreliose i Norge. Med systemisk borreliose menes tilfeller hvor bakterien har spredd seg til organer i kroppen (nevroborreliose, borrelia artritt etc.). Det ble meldt inn flest tilfeller fra Vestland, Agder og Møre og Romsdal. De fleste tilfellene ble meldt i august, september og oktober. Og det var flest tilfeller i aldersgruppene 0-9 år, 60-69 og 70-79 år. I tillegg til dette er det mange som får mild borreliose (det vil si hudutslettet erytema migrans). Erytema migrans er ikke meldepliktig i Norge, men en studie har vist at omtrent 7000 nordmenn får erytema migrans hvert år.


For mer informasjon om:Lille Anne
Smitte/Forebygging
Borrelia smitter kun via flåttbitt. Flåtten har fire livsstadier: egg, larve, nymfe og voksen. Flåtten blir ikke født med borrelia, men blir smittet ved å suge blod fra infiserte vertsdyr som gnagere og fugler. Flåttlarver inneholder ikke borreliabakterier fordi de ikke har sugd blod før de kommer på deg. Overføring av smitte til mennesker skjer når en infisert nymfe eller voksen flått biter seg fast og suger blod lenge nok til at bakterien blir overført. Borreliabakterien oppholder seg i flåttens tarmssystem. Flått som har sittet kortere enn 24 timer på huden overfører som regel ikke borreliose. Dette er fordi det tar tid fra flåtten biter seg fast til bakterien overføres og kan gi sykdom. Men denne regelen er ikke «hugget i stein». Det er også mulig å få borreliose selv om flåtten ble fjernet innen 24 timer, men det er generelt mye mindre sannsynlighet for dette. For å minimere risikoen for smitte bør man fjerne flåtten så fort som mulig. Dra flåtten rett ut med en pinsett, flåttfjerner eller negl. Det gjør ikke noe dersom litt av flåtten sitter igjen i huden. Dette er biteredskapene til flåtten og kan ses som en liten svart prikk. Restene forsvinner av seg selv og gir ikke økt risiko for borreliose. Flere studier har vist at risikoen for å bli syk etter ett flåttbitt er lav – omtrent 2 %. Hvis flåtten faktisk var smittet av borrelia er risikoen litt høyere, men fremdeles lav, omtrent 5%.


For mer informasjon om: Hjerte-brett
Symptomer
Borrelia gir vanligvis bare et hudutslett, men kan også føre til infeksjon i nervesystemet, ledd, og sjeldnere i hjertet eller øyet. Det er også en stor andel, cirka 50%, som blir smittet uten at de blir syke (immunsystemet ordner opp med en gang).
Tidligere ble borreliose beskrevet som en infeksjon i tre stadier, men siden man ikke nødvendigvis må ha ett symptom før man får et annet, skiller vi nå heller mellom mild borreliose og systemisk (utbredt) infeksjon. Det er viktig å oppsøke lege ved mistanke om borreliose for riktig diagnose og behandling. Tidlig behandling med antibiotika kan forhindre at infeksjonen sprer seg og utvikler seg til en mer alvorlig systemisk infeksjon.
Referanse: