Hun bor alene og er diabetiker. Utover natten følte hun seg veldig dårlig, klarte ikke reise seg, og hun fikk ikke kontroll over blodsukkeret.

Derfor ringte hun legevakten for å få hjelp.

– Jeg opplevde at jeg var veldig dårlig, og spurte om de kunne sende en ambulanse, sier hun.

De tilbød henne en taxi, og hun sa det ville bli vanskelig for henne å ta den alene til legevakten. Deretter spurte de om hun kunne ringe moren og be om hjelp, noe hun sa hun skulle prøve. Så ble samtalen avsluttet.

– I ettertid husker jeg ingenting av denne samtalen, sier hun.

Hun mistet bevisstheten og ringte aldri moren.

Dagen etter begynte venninner å ane at noe var galt, og utover ettermiddagen oppsøkte de henne. Da fant de Karoline i sengen sin, ute av stand til å gjøre rede for seg, og med en kroppstemperatur på 34 grader.

 

Livstruende

Da ble ambulanse tilkalt, og hun ble sendt til sykehuset. Tilstanden hennes var da livstruende.

Da hun ankom sykehuset ble det påvist at hun hadde stort væskemangel, manglet jern, hadde et blodsukker på 34 og en alt for lav kroppstemperatur.

– Så fikk jeg en galleblærebetennelse. Det er stor sannsynlighet for at den kom fordi kroppen ble kjørt for hardt, sier hun.

<span class=" txt-red" data-lab-text_color="txt-red">BAKGRUNN: </span>Karoline (27): – Holdt på å dø alene i min egen seng

I begynnelsen av mai fjernet hun galleblæren, og hun er fortsatt i november sykemeldt.

– Det fikk veldig store konsekvenser for meg dette, det har vært noen slitsomme måneder. Hadde jeg fått hjelp da jeg ba om det første gangen ville jeg fått behandling mye før, og det er sannsynlig at jeg ikke ville blitt så dårlig, sier hun.

Etter at TV 2 omtalte saken første gang i mai tok Diabetesforbundet kontakt med Karoline og bisto henne i å klage saken inn for fylkeslegen.

– Dette er en meget alvorlig situasjon, og vi håper denne saken kan bidra til at det samme ikke skjer med andre, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet til TV 2.

Sliten lege

Fylkeslegen har sett på saken. I sitt tilsvar til fylkeslegen skriver legen som var på vakt, og som snakket med Karoline, at han var sliten denne natten.

Han forklarer at han ble bedt om å ta vakten på legevakten på svært kort varsel, og at han på grunn av bemanningssituasjonen ved legevakten måtte si ja selv om han egentlig hadde mange private planer. Blant annet, skriver han, skulle han pakke et flyttelass dagen etter.

Han beklager at situasjonen rundt Karoline ble som den ble, og innrømmer også at dårlig kommunikasjon førte til at han kan ha feilvurdert pasienten og hennes sykdomsbilde.

Til TV 2 sier legen at han synes det er synd ting er blitt som de er blitt for Karoline.

«Jeg tar fylkeslegens konklusjon til etterretning. Jeg har i ettertid reflektert nøye over det som skjedde og har lært mye av hendelsen. Jeg kommer til å ta med meg denne erfaringen videre i min karrière som lege.»

 

Brudd med loven

Karoline reagerer på at legevakten har en lege på jobb som er sliten og gjør feil.

– Hvis du er så trøtt og sliten, så bør du kanskje ikke dra på jobb som lege. Da bør du finne deg noe annet å gjøre, sier Karoline oppgitt.

Hun er glad for all hjelpen hun har fått av Diabetesforbundet i saken. Nå er uttalelsen fra fylkeslegen klar.

Fylkeslegen konkluderer med at behandlingen av Karoline var i strid med paragraf 4 i helsemiljøloven om forsvarlighet ved at hun ikke fikk nødvendig helsehjelp.

I Diabetesforbundets klage heter det blant annet at legen gjorde «en alvorlig feilvurdering som har satt henne i livsfare».

Legevakten i Sandefjord har møtt Karoline i et møte i etterkant av hendelsen, og har gitt henne en skriftlig beklagelse.

For Karoline er det viktig å få tilbake tryggheten slik at hun tør ta kontakt med legevakten dersom hun skulle bli syk igjen.

– Jeg lever med diabetes, og jeg mistet tilliten til legevakten etter denne saken, sier hun, og understreker at grunnen til at hun klaget inn saken var for å hjelpe andre i samme situasjon.

– Jeg håper legevakten i Sandefjord kan lære noe av dette, sier hun. Les artikkelen i TV2