10.3 C
Rosendal
mandag, november 25, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Er hjerteflimmer farlig?

– Atrieflimmer kan være plagsomt uten å være farlig, sier professor ved UiT og overlege i hjertemedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Maja-Lisa Løchen.

Løchen er forfatter av bøkene Kaotiske Hjerter og Kvinnehjerter og forklarer at hjerteflimmer først blir farlig når det øker risikoen for hjerneslag.

– Er du over 65 år, har høyt blodtrykk, diabetes eller du tidligere har hatt hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertesvikt, kan det være farlig med hjerteflimmer, sier Løchen.

Du kan også ha økt risiko dersom du er kvinne, men bare dersom du er over 65 år. Pasienter med økt risiko for hjerneslag tilbys blodfortynnende behandling for å hindre hjerneslag.  

Verre for kvinner

Atrieflimmer, også kalt forkammerflimmer er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen både i Norge og resten av verden. Rundt 100 000 pasienter i Norge har sykdommen, som er relativt sjelden før 60-årsalderen.

Kvinner som opplever hjerteflimmer har ofte mer plagsomme symptomer enn menn og kan få dårligere livskvalitet.

– Symptomer kan være hjertebank, tung pust, brystsmerter, angst, nedsatt fysisk yteevne, tretthet, uro, svimmelhet og følelse av å ville besvime.

Noen har heller ingen symptomer i det hele tatt, noe som kan være alvorlig dersom sykdommen ikke blir oppdaget.

Hjerteflimmer kan også forveksles med andre tilstander, forklarer professoren.

– For kvinner forveksles hjerteflimmer med andre tilstander som angst, nervøsitet, lungesykdom, angina og hysteri.  

– Fins det noe som kan øke risikoen for hjerteflimmer?

– For lite aktivitet, hard trening, alkohol, røyking, stress, høyt blodtrykk, overvekt, annen hjertesykdom, arv og diabetes kan være risikofaktorer og utløsende faktorer, sier Løchen.

Hjertespesialist hos Aleris, Nora Tuseth, forteller at man lenge har trodd at kaffe øker risikoen for atrieflimmer.

– I de senere år har flere studier vist at mennesker som drikker moderate mengder kaffe ikke har økt risiko for å utvikle atrieflimmer. Denne kunnskapen kan likevel ikke generaliseres til alle mennesker da studiene stort sett er gjort på friske. Allikevel kan kaffe forsterke symptomene ved atrieflimmer hos enkelte pasienter, sier hun.

Ekstrem utholdenhetstrening kan øke risiko

Fysisk aktivitet er gunstig når det gjelder risiko for hjerteflimmer, men høyintensitetstrening som ekstrem utholdenhetstrening kan øke risikoen for hjerteflimmer.

– Mekanismene bak dette er uklare, men det er vist at personer som driver ekstrem utholdenhetstrening kan få økt størrelse på forkammeret i hjertet og økt trykk i forkammeret under trening, sier Tuseth. Grunnen er at ekstrem utholdenhetstrening kan gi en type kronisk betennelse og fibrose (økt bindevevsmengde) i hjertemuskelen. Videre kan en ubalanse i det autonome nervesystemet øke risikoen for hjerteflimmer hos mennesker som driver med ekstrem utholdenhetstrening.

Undersøkelse og behandling

Diagnosen stilles ved hjelp av EKG, som er en registrering av hjertets elektriske aktivitet. EKG er et «øyeblikksbilde» av hjerterytmen og tas mens du ligger på ryggen med seks elektroder festet på brystkassen.

Den vanligste behandlingen av forkammerflimmer er medikamentell behandling. Du kan enten få medikamentell behandling som reduserer antall anfall eller for å stoppe disse eller du kan få medisin som regulerer ned frekvensen på hjerterytmen dersom du har kronisk forkammerflimmer med rask hjertefrekvens.  

Ved anfall av hjerteflimmer kan strømstøt under narkose på sykehus forsøkes. Legen vil også vurdere om du skal ha blodfortynnende behandling og legens valg avhenger av om risiko for blodpropp i hjernen overskygges av risiko for alvorlige blødninger.

For enkelte personer med mye plager under anfall med hjerteflimmer kan det være aktuelt å vurdere ablasjon (avbrytelse ved hjelp av kateterbehandling i hjertet av elektriske signaler og ledningsvei som gir atrieflimmer i hjertets forkammer.)


Årsaker og risikofaktorer på hjerteflimmer
  • Alder
  • Høyt blodtrykk
  • Hjerteinfarkt
  • Høyt stoffskifte
  • Lungesykdom (KOLS)
  • Diabetes
  • Klaffefeil
  • Annen hjertesykdom
  • Overvekt
  • Høyt inntak av alkohol
  • Arv

Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen


spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img