2 C
Rosendal
lørdag, november 23, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Slim i halsen etter mat og drikke

Kan skyldes tilstanden postnasal sekresjon.

Mange opplever å få mye slim i halsen etter å ha spist eller drukket mat, men det er ikke nødvendigvis all mat og drikke man reagerer på.

En høy slimproduksjon fører ofte til sjenerende hosting og harking, noe som igjen vil slite på hals-og svelgsystemet.

For enkelte varer dette problemet hele livet, dermed er det viktig å finne ut hva som kan være årsaken til slimproduksjonen.

– Dette er viktig å informere om selv om det kan være et litt diffust tema, sier Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken.

– Trenger ikke skyldes melk

Lindseth mener at høy slimproduksjon kan tyde på flere ting:

– Økt slim er nok tegn på en immunreaksjon, slik man kan reagere på mange andre stoffer vi omgir oss med. At det blir slim i halsen og kanskje ikke så mye andre steder, har nok med den direkte kontakten med maten å gjøre, sier han.

Det kan da være aktuelt med en elminasjonsdiett, der man kutter ut mange av de vanligste matvarene å reagere på for en periode, for å vurdere om det gir bedring.

Mange mistenker likevel at for eksempel melk og andre meieriprodukter kan øke slimproduksjonen.

Dette er ernæringsfysiologen uenig i:

– Min oppfatning når det gjelder melk, er at det er ingen egenskaper som gjør at det skulle gi økt slimproduksjon «av seg selv», sier han.

Også forskere ved Allergy Unit, Department of Dermatology ved Zürich Universitetssykehus i Sveits, mener at melkeprodukter ikke trenger å være årsaken til høy slimproduksjon i halsen.

– Ifølge flere forskningsresultater virker det ikke som om melk forverrer slimproduksjonen eller for eksempel astmasymtomer. Likevel har man dokumentert noen tilfeller hvor personer med melkeallergi som laktoseintolleranse kan utvikle astmalignende symtomer, uttaler sykehuset på sine sider.

Røyking kjent årsak

Hoste, kløe i halsen, økt slimproduksjon, tung pust og piping i brystet er samtidig vanlige reaksjoner på røyking som de fleste får etter en tid med røyking.

– Hvor fort disse symptomene inntreffer varierer fra person til person, men generelt kan vi si at de færreste får så sterke symptomer som du beskriver allerede etter to år med røyking. Da vil det gjerne skyldes noe mer, for eksempel at man tåler røyk ekstra dårlig, at man har en underliggende luftveisinfeksjon som forverres av røykingen eller for eksempel astma, informerer nettsiden Ung.no .

– Hosting er positivt

Helle Grøttum, generalsekretær og sykepleier i LHL Astma og allergi sier høy slimproduksjon som regel ikke er noe å bekymre seg for.

– Noen kan selvsagt oppleve at for eksempel melk virker mer slimfremmende enn annen mat og drikke, men da kan man helt enkelt redusere forbruket av det, sier Grøttum.

Hun mener også at så lenge slimproduksjonen ikke har noen betydning for lungene, er ikke dette farlig.

– Hosting og harking er mer enn uvane enn noe annet. Å hoste opp fremmedlegeme fra halsen er bare positivt, slik unngår man at plagene setter seg i lungene. Men om man ikke har noen type matallergi som nøtteallergi, er det ikke noen grunn til å bekymre seg for slimet, sier Grøttum videre.

Postnasal sekresjon

Det er svært frustrerende dersom man i lang tid har vært plaget av økt slimproduksjon, har fått et negativt utslag på ulike allergitester, aldri har røykt og samtidig har vært hos øre-nese-hals-spesialist som har konkludert med at alt ser greit ut.

Da kan det hende at man er rammet av det som kalles postnasal sekresjon sier øre-nese-halslege Mads H. Moxness.

Hos noen personer debuterer dette problemet etter en tid, gjerne i voksen alder.

Det kan virke som om slimet produseres i en slags «streng» bakerst i halsen, som man stadig må harke og spytte ut, slimet kan være blankt eller farget.

Bihuler og øvre luftveier er konstruert slik at det finnes mikroskopiske små flimmerhår som vifter slimet i en spesiell retning hele tiden.

Slimet fraktes i en stadig strøm bakover til bakre nesehule og til tungeroten, der svelgrefleksen utløses, og vi svelger rett og slett slimet ned i magetarmsystemet vårt.

Men hvorfor plages noen av økt sliming i svelget?

– Det første man utelukker er alvorlige lidelser i området, slik som svulster og systemiske lidelser som kan gi slimhinneforstyrrelser. Det er mer vanlig å se at innsnevringer i bløtvevet i gane og bakre nesehule kan gi følelse av slimdannelse, men heller skyldes at slimet hopes opp og blir seigt og vanskelig å svelge eller harke vekk, fortsetter Moxness.

Dersom man jevnt og trutt har hatt en vektøkning, og gjerne også økt nattlig snorking, sees slike symptomer hyppig.

– Derfor ser man også at lettgradig vektreduksjon kan bedre symptomene. Kronisk bihulebetennelse gir også forstyrrelser i slimtransporten bakover i nesesvelget og kan gi opphav til postnasal sekresjon, forteller legen videre.

Han anbefaler at man bør be om å få undersøkt bihulene grundig, gjerne med CT-undersøkelse.

– En endoskopisk undersøkelse av nese og nesesvelgrommet hører gjerne med, sier Moxness.

Uvane

Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, anbefaler at man oppsøker lege eller ernæringsfysiolog dersom slimproblemet vedvarer:

– Men det finnes mange myter når det gjelder mat, for eksempel dette med at melk skal gi mer lucus, som det kalles. Noen kan selvsagt føle at dersom man drikker sukkerholdig drikke som brus og får et slags belegg i munnen, kan dette øke slimproduksjonen. Dette er derimot ikke klinisk bevist av forskere, sier Mejøbo Sundfør.

Hun mener likevel at årsaken til økt slimproduksjon sjelden skyldes ulike typer matvarer, det handler som oftest om dårlige uvaner som røyking.

– Men røyker du ikke, er det stort sett et ufarlig problem dersom man ikke opplever at pusten svekkes, sier ernæringsfysiologen videre.

Les artikkelen i Klikk.no

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img