Snorkingen setter igang en ond sirkel som kan gi søvnapné og problemer med å svelge.

0
2193


Snorking hindrer kroppen i å reparere snorkeskader i svelget ifølge svensk forskning.

Kroppen er vanligvis flink til å reparere skader, men hos snorkepasientene oppstår det et problem. Vibrasjonen som snorkingen gir om natten, ser nemlig ut til å gjøre det vanskelig for kroppen å reparere snorkeskadene, viser to studier de har gjort.

Dermed blir det en ond sirkel som både skapes og forverres av snorkingen. Og det kan gjøre at snorkeren får dårligere svelgefunksjon og den alvorlige tilstanden søvnapné.

Og det øker risikoen for blant annet hjertekarsykdom.

Annonse: Posture Medic

Ikke så kjent blant leger i Norge?

Harald Hrubos-Strøm er overlege ved øre-nese-hals-avdelingen på Akershus universitetssykehus.

Sammen med forskere fra Norge, Finland og Island forsker han blant annet på hvordan leger bedre kan diagnostisere søvnapnépasienter og behandle dem med persontilpassede tiltak.

Hrubos-Strøm tror den onde sirkelen som snorkingen bidrar til, er viktig for utviklingen av søvnapné. Den svenske forskningen bidrar til å skjønne mer om hva som skjer når mennesker får slike pustestopp mens de sover, mener han.

Hrubos-Strøm synes det er spesielt spennende at de svenske forskerne kunne dokumentere at pasientene hadde dårligere svelgefunksjon.

Annonse: Heaststart, Verdens mest selgende hjertestarter

– Sammenhengen mellom søvnapné og nedsatt svelgfunksjon er nok lite kjent blant norske klinikere, sier han til forskning.no.

Kroppen prøver å reparere

De svenske forskerne fant skader på nerver og muskler i de øvre luftveiene hos snorkerne og pasienter med søvnapné, ifølge en pressemelding om forskningen på Umeå universitet.

Forskerne så også at personer som snorker og har søvnapné, hadde mistet nerver og muskelmasse i ganen, som er skilleveggen mellom munnen og nesehulen.

Samtidig fant forskerne tegn til at kroppen prøvde å reparere disse skadene, uten å lykkes ordentlig.

Muskelfibrene hadde nemlig utviklet seg på en unormal måte, skriver de i pressemeldingen.

Bedre behandling?

– Samtidig som vi nå får et klarere bilde av snorkingens effekter, øker mulighetene våre for å finne en måte å støtte kroppen i å reparere skadene, sier forskeren Farhan Shah i pressemeldingen.

Nå har de startet et nytt eksperiment der de prøver nettopp det.

Forskerne har begynt å dyrke muskler og nerveceller i laboratorium. Først skal de utsette cellene for skadelige vibrasjoner og deretter skal de prøve å behandle cellene med stoffer som er kjent for å bidra til reparasjon.

Annonse Resusci Junior

Det finnes andre studier fra et forskningsmiljø i Brasil som viser at trening av muskulatur i svelget kan bedre snorking, forteller Harald Hrubos-Strøm.

Han tror vi i fremtiden vil se studier der forskere prøver å kombinere treningsøvelser og stoffer som forskerne i Umeå tester ut, for å behandle snorkepasientene.


Hva er søvnapné?

  • Søvnapné kjennetegnes av gjentatte pustestopp om natten som skyldes kollapser i de øvre luftveiene.
  • I 30-60 års alderen er forekomsten av OSA trolig 10-20% blant menn og 3-10% blant kvinner. Blant de over 60 er det enda flere som har søvnapné.

Kilder: Umeå universitet, nhi.no