Fysisk aktivitet, som egenbehandling og fysioterapi, styrker muskulaturen rundt kneet. Det kan bedre funksjonen og bremse utviklingen av artrosesymptomene.
Hvordan foregår behandlingen?
Fysisk aktivitet kan være styrketrening, kondisjonstrening eller annen aktivitet.
Trening 3 ganger i uken med en kombinasjon av styrkeøvelser og kondisjonstrening er vanligvis anbefalt, men all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Sykling, klassisk ski og svømming er eksempler på skånsomme aktiviteter.
Det kan ta 6-8 uker før du merker en smertelindrende effekt av det å bli sterkere i muskulaturen.
I tillegg til å styrke muskulaturen rundt kneet, kan fysisk aktivitet og trening bidra til vektreduksjon, og dermed minske belastningen på kneet.
Er det farlig å belaste kneet?
Du forverrer ikke artrosen ved å være i bevegelse, og det er ikke farlig å belaste kneet selv om det gjør vondt å bevege seg.
Noen har nytte av å bruke smertestillende medisiner i en kortere periode for å komme i gang med treningen. Rådfør deg med fysioterapeuten eller fastlegen din.
Dersom du i løpet av de første 2-4 ukene av et treningsprogram ikke har fått mer smerter enn du hadde ved oppstart, og samtidig har blitt litt sterkere, er det et godt tegn.
Fysioterapi
En fysioterapeut kan tilpasse et treningsprogram for deg for å styrke muskulaturen rundt kneet. Du må følge treningen i minst 6-8 uker for å ha sikker effekt. For å vedlikeholde effekten bør du fortsette treningen minst en gang i uken.
Første konsultasjon hos fysioterapeuten tar ca. én time, deretter går du til kontroll ved behov. Fysioterapi kan også gis som gruppetilbud («Aktiv med artrose»).
Tiden det tar til du får time hos fysioterapeut eller tilbud om gruppeopplæring kan variere fra noen uker til flere måneder.
Styrketrening
Stabiliteten i kneleddet er avhengig av muskulaturen rundt, men også av eventuelle feilstillinger som skyldes alvorlig artrose. Dersom det ikke er store feilstillinger i kneet kan du begynne med styrketrening.
Det er viktig å ikke starte for hardt når du går i gang med styrketrening. Ledd med artrose vil reagere med økt smerte og hevelse dersom du overbelaster dem. God balanse mellom aktivitet og hvile er viktig.
Gruppekurs
AktivA (aktiv med artrose) er et gruppekurs der du får informasjon og opplæring om artrose og tilpasset trening. Kurset blir ledet av fysioterapeuter med spesiell kompetanse på artrose. Det er et tilbud i mange kommuner og ved flere sykehus.
Dersom du ønsker å delta kan du ta direkte kontakt med en AktivA-klinikk eller få henvisning fra din fastlege eller ortoped. Kurset varer i 6-8 uker.
Andre tiltak
Innleggssåler og gode sko med støtdemping kan minske smerte og ubehag, og en støtteskinne til kneet kan gi bedre kontroll på kneet ved belastning.
Tilrettelegging på arbeidsplassen kan være et viktig tiltak for å unngå overbelastning.
Hvilken nytte kan behandlingen gi?
Målet med fysisk aktivitet og trening er å oppnå
- mindre smerter
- bedre fysisk funksjon
- bedre livskvalitet
- utsettelse av en eventuell kneoperasjon
Hva sier forskning om effekten av treningstiltak og fysisk aktivitet?
Forskning viser at pasienter med kneartrose som gjennomførte treningstiltak med fysisk aktivitet fikk
- en moderat reduksjon i smerter
- bedre funksjon i kneet
De ble sammenlignet med pasienter som ikke fulgte noen treningstiltak.
Tiltakene som viste disse effektene var styrketrening på lårmuskulaturen og underkroppen, kondisjonstrening, trening i vann og Tai- Chi. Effekten ble dokumentert rett etter at tiltaket var avsluttet, og etter 6 måneder eller mer.
Tiltak med fysisk aktivitet viste seg også å gi litt bedre livskvalitet rett etter at tiltaket var avsluttet.
Det er ikke mulig å si på forhånd hvem som vil oppleve effekt av trening og fysisk aktivitet. Det vil blant annet være avhengig av hva som er utgangspunktet når treningen starter opp.
Forskningen kan ikke si om fysisk aktivitet og trening kan utsette en eventuell kneoperasjon.
Effekten av andre tiltak Mestringstiltak
Pasienter som fikk informasjon, undervisning og opplæring i å håndtere artrosen hadde
- mindre smerter
- bedre funksjon (i 6 uker til 1 år etter tiltaket)
- liten eller ingen endring i livskvalitet
De ble sammenlignet med pasienter som ikke fikk informasjon, undervisning og opplæring.
Forskningen viser ikke om mestringstiltak kan utsette en eventuell kneoperasjon.
Innleggsåler og knestøtte
Pasienter som brukte innleggssåler eller knestøtte hadde liten eller ingen effekt på
- smerter
- knefunksjon
- livskvalitet
De ble sammenlignet med pasienter som ikke brukte innleggssåler eller knestøtte.
Forskningen kan ikke si om innleggsåler og knestøtte kan utsette en eventuell kneoperasjon.
Hvor pålitelige er forskningsresultatene?
Bivirkninger og komplikasjonerHer finner du informasjon om bivirkninger og komplikasjoner som skyldes behandlingen, ikke selve sykdommen.
Dersom du ikke er vant til å være i fysisk aktivitet eller trene, kan du få smerter og ubehag fra muskler og ledd de første 2 ukene. Dette vil gradvis gi seg.
Hvis du opplever ubehag eller smerter under eller etter trening over lengre tid, kan det skyldes at øvelsene er for harde eller at treningen er for tung. Fysioterapeuten vil hjelpe deg å tilpasse treningen.
Smerter og hevelse fra kneleddet kan forekomme, og bør i så fall diskuteres med fysioterapeuten.
Det er ingen direkte komplikasjoner av å være i fysisk aktivitet eller trene, så lenge aktivitetene er tilpasset eller veiledet av fysioterapeut.
Det kan skje at menisken skades under styrketrening, men dette er svært sjelden.