Vi trenger sol, men langvarig soling og solbrenthet er skadelig. Barn har tynnere hud enn voksne og lite pigment, og trenger derfor ekstra solbeskyttelse.
Små barn har tynnere hud enn voksne og lite pigment. Derfor blir de lettere blir solbrente. For mye av solens ultrafiolette stråler (UVB og UVA) kan skade de øverste hudlagene. Huden kan bli rød, hoven, varm og øm, og hudens elastisitet kan svekkes. Solforbrenning i barne- og ungdomsårene bør unngås, fordi det øker risikoen for å utvikle hudkreft.
Solstråler fører til dannelse av vitamin D i huden. Vitamin D er viktig for normal vekst og utvikling. Barn med lys hud får dannet nok vitamin D etter kort tid i solen om sommeren. Behovet for vitamin D kan også dekkes gjennom kosten, og kosten bør være hovedkilden til vitamin D for spedbarn.
Hvordan forebygge solbrenthet
Spedbarn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys. La barnevognen stå i skyggen. For barn mellom 1 og 3 år skal beskyttelsen i hovedsak bestå av klær, solhatt og solbriller. Opphold i direkte sollys over tid bør unngås.
Ta pauser fra solen og opphold dere i skyggen når solen er på sitt sterkeste (kl. 12-15). Å begrense tiden i solen er den mest effektive måten å hindre solbrenthet. Solstrålene blir mer intense jo nærmere man er ekvator, og relfeksjon fra vann, sand og snø øker strålingen.
Tegn på solforbrenning kommer ofte noen timer etter oppholdet i solen, og det er derfor ikke nok å følge med på om barnets hud blir varm og rød. I tillegg til klær, solbriller og skygge, bør man smøre solkrem på delene av kroppen som ikke er dekket til. Barnets hudtype spiller også en rolle: jo lysere hud, jo mer behov for beskyttelse.
Valg av solkrem
Til barn bør du velge en solkrem med UVA-beskyttelse og minst solfaktor 30 mot UVB. Dette er vanligvis tilstrekkelig for norske forhold. Høyere faktor kan være nødvendig i mer solrike land, til fjells og ved sjøen.
Solkremer inneholder kjemiske og/eller fysiske solfiltre som forebygger solbrenthet. Kjemiske filtre beskytter ved å absorbere UV-stråler, mens de fysiske filtrene reflekterer stråler, og hindrer dem i å nå inn i hudlaget.
Uparfymerte solkremer med fysisk solfilter, eventuelt kombinert med kjemisk filter, anbefales til barn. Disse er bedre tilpasset tynn barnehud.
Har barnet ømfintlig hud, kan det være lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om barnet tolererer kremen.
Bruk av solkrem
Smør barnet rikelig og jevnt 15-30 minutter før det skal ut i solen, så kremen kan trekke godt inn. Smør barnet på nytt etter to timer, og hvis det har badet eller svettet bort kremen.
Behandling av solskader
Hvis solforbrenning og soleksem trenger behandling, er det ekstra viktig å beskytte huden med klær eller skygge mot direkte sollys.
Solforbrenning
Ved solforbrenning blir huden varm, øm, hoven og rød. Lett solforbrenning trenger ingen behandling, men barnet bør holdes unna solen noen dager til forebrenningen er gått over.
For å lindre plagene ved solforbrenning kan man kjøle ned huden ved å legge på en klut som er vridd opp i kaldt vann. Kjølende geler eller kremer kan også virke lindrende.
Lokalbedøvende midler med lidokain kan gi en kortvarig lindring av smertene, men bør kun brukes på et begrenset hudområde. Lidokain er myndighetsgodkjent til bruk på barn i alle aldre ved lett solbrenthet. Er huden er rød og hoven kan man bruke hydrokortison krem inntil 2-3 dager (for barn over 2 år).
Soleksem
Soleksem viser seg som hudforandringer med rødme, små blemmer og kløe, og kan oppstå ved soling på hud som før har vært tildekket. Gradvis tilvenning til solen med solbeskyttelse forebygger slike plager. Plagene ved soleksem kan dempes ved å bruke hydrokortisonkrem slik som ved solforbrenning.
Kontakt lege
- Ved større forbrenninger med blemmer, ved feber, hodepine, slapphet eller kvalme i forbindelse med solbrenthet.
- Hvis barnet er plaget og nevnte råd ikke hjelper.
- Følg med på hvor sterk solen blir og sjekk UV-varsler (yr.no eller uv.nilu.no)
- Dersom du har et barn under 2 år som har blitt solbrent er det viktig å huske på at barnet kun skal behandles med reseptfrie medisiner etter råd fra lege.