Photo by NordWood Themes on Unsplash
ABEL Technologies har med sin helseapp hjulpet over 50.000 personer til bedre helse og spart samfunnet for millioner i redusert sykefravær. Nå forbereder selskapet seg på en ny, omfattende studie for å videreutvikle sine tjenester.
Vi har regnet ut at vi har spart samfunnet for 115 millioner kroner i redusert sykefravær de siste to årene.
Det sier Simon Laugsand, administrerende direktør i gründerbedriften ABEL Technologies. De utvikler digitale helseverktøy for privatpersoner og arbeidsgivere.
Sammen med våre sertifiserte helseveiledere bidrar vår teknologi til bedre mental og fysisk helse, gjennom økt individuell kunnskap om stress, hvile, fysisk aktivitet og ernæring, søvn og sosial mestring.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: ECG247 Hjerteovervåker
Ga varige livsstilsendringer
Helseappen ble lansert i 2019 og fikk raskt mange brukere. De fikk individuell veiledning gjennom appens algoritmer og maskinlæring. Men bruken dabbet raskt av.
Gründerne satset på forskning for å finne ut hvorfor folk etter en stund opplevde et fall i bruken av appen og hva som skulle til for å øke motivasjonen.
Forskningen og grundige undersøkelser gjorde at vi kunne videreutvikle våre tjenester til å bli mer treffsikre. Kombinasjon av appen og personlig helseveiledning gav effekt i økt bruk og faktiske og varige livsstilsendringer for mange enkeltindivider.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: MiniAnne Plus
Første slike studie i Norge
En studie som ABEL Technologies og Storebrand gjorde blant ansatte i barnehager, viste at sykefraværet ble redusert med 70 prosent i løpet av syv måneder sammenlignet med kontrollgruppen.
I prosjektet ble appen også brukt av helsepersonell for å få langtidssykemeldte tilbake på jobb. Metoden er også en del av et utdanningsløp for helseveiledere i regi av Norges største pasient- og brukerorganisasjoner.
Forprosjektet har nå resultert i at gründerbedriften og Sintef skal gjennomføre en toårig studie med over 1.000 ansatte. Studien blir den største av sin art som er gjort i Norge.
-ANNONSE-
For mer informasjon om: HLR- brett
Et marked med stor konkurranse
ABEL Technologies ble etablert i Tromsø i 2017, og har røtter fra Universitetet i Tromsø. Bedriften har flere store offentlige virksomheter på kundelisten og har allerede fått oppdrag i utlandet.
Selskapet har over 90 ansatte i seks land, inkludert 45 som jobber med individuell helseveiledning. De er utdannet som blant annet fysioterapeut, psykolog og sykepleier.
Støtten fra Forskningsrådet var avgjørende for at vi turte å satse i en kritisk fase i utviklingen av produktene våre. Vi er i et marked med sterk nasjonal og internasjonal konkurranse, sier Laugsand.
Han forteller at det finnes utallige helseapper. Men forskning og dokumenterte effekter gir konkurransefortrinn.
Kunstig intelligens har gitt mange fordeler, men vi vet at denne teknologien må kombineres med ekte kontakt med fagpersoner. Ellers ville ikke folk brukt appen, dag etter dag, sier han.
ABEL Technologies var en av finalistene til Forskningsrådets innovasjonspris 2024.