-0.8 C
Rosendal
fredag, november 22, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Det tar under ett sekund å få brannskade av vann som holder 100 °C.

Brannskade-2

Maida (2 år) fikk kokende vann over seg

Brannskadeavsnittet, Haukeland:

– Det var en … hva heter det? En kjele. Mor Sahro sitter inne på pasientrommet og forklarer med hendene hva som skjedde inne på kjøkkenet deres hjemme for to uker siden:

Hun lagde te på tradisjonelt somalisk vis. I kjelen var det sukker, forskjellige typer krydder, og vann. Vannet kokte. Mor gikk ett skritt bort fra komfyren for å hente noe i skapet. Maida, snart to år, var på oppdagelsesferd. Hva luktet så godt? Hun strakk den lille armen så langt hun klarte, og fikk tak i håndtaket på kjelen.

Barn skades oftere

Det hele skjedde så fort – på ett sekund var skaden et faktum. For det går fort når det først skjer.

Dette er tiden det tar å få en brannskade fra flytende væske:

  • Kokende vann fra vannkoker, 100 °C – under 1 sekund
  • Kopp med varm te/kaffe, 70–95 °C – under 1 sekund
  • Varmt vann fra kranen, 60 °C – 1 sekund
  • Varmt vann fra vannkoker etter fem til ti minutter, 55 °C – 10 sekunder
  • Varmt vann fra springen med regulert temperatur, 50 °C – 5 minutter

Kilde: Barnekirurgisk og plastisk-kirurgisk avdeling, Oslo universitetssykehus

Ansiktet hovnet

Da foreldrene skjønte at jenta var hardt skadet, ringte de etter ambulanse. Maida ble først kjørt til Oslo universitetssykehus. Men skadene var så store at hun ble sendt videre til Haukeland.

Ansiktet hennes var så stort, sier moren og viser fram et bilde på mobiltelefonen. Ansiktet hadd hovnet opp til nesten dobbel størrelse på ene siden. Den ellers så aktive jenta lå helt stille på båren da de ble fraktet i luftambulanse fra Oslo til Bergen.

– Jeg var veldig redd, sier Sahro.

Vel fremme på sykehuset måtte mor vente på gangen mens Maidas brannskader ble undersøkt og stelt. Det viste seg at hun hadde fått en forbrenning nederst på ene siden av ansiktet, på halsen og den ene skulderen.

Mens moren sitter på sengen inne på pasientrommet på Haukeland og forteller, er hovedpersonen selv, iført små rosa sko, høyt og lavt. Maida er i bedre form nå, men sårene gror ikke helt av seg selv. Bandasjene dekker hele hodet og skuldrene, men det ser ikke ut til å plage henne nevneverdig.

Intensivsykepleier Nina Solberg banker på døren. Hun kommer for å fortelle at Maida står først på operasjonsprogrammet dagen etter.

Vi vekker dere, forsikrer Solberg.

Toåringene skades

De vanligste brannskadene blant barn skyldes skålding, slik som hos Maida. Dødeligheten ved brannskader er høyest hos barn under fire-fem år. Hyppigheten er også størst blant denne aldersgruppen. Ved Brannskadeavdelingen merker de at det er 2012-generasjonen som har begynt å strekke på seg. Majoriteten av de skåldete barna er toåringer.

Klar

Grytidlig morgenen etter er Maida klar. Hun får på seg de rosa skoene og løper i vei. Nede på operasjonsrommet er alt klart, men de tar seg likevel tid til å snakke og tøyse litt med den lille pasienten før alvoret setter inn. Mor får være på rommet til narkosen begynner å virke.

Trent team

Med barnet i dyp søvn og mor ute på venterommet, starter operasjonsteamet jobben for fullt. Anestesisykepleier Henrik Haldborg sørger for at bedøvelsen er under kontroll, mens operasjonssykepleier Kine Pedersen starter jobben med å leire.

  • Det er ingen faste prosedyrer for leiring for denne typen operasjoner, vi må tenke praktisk her og nå, sier Pedersen og flytter litt på hodet til pasienten, som nå har blitt viklet ut av bandasjene hun har hatt på de siste fire dagene.
  • Jeg er redd hun skal bli for kald, sier Pedersen, og vurderer fortløpende om det er nok med et varmt teppe, eller om de må hente varmelampen.
  • Er kroppstemperaturen under 36, blir det ikke operasjon, forteller hun.
  • Temperaturen i rommet er 26 grader.

Hud skal flyttes fra lår og hode, det er den foreløpige planen. Den endelige avgjørelsen om hvor mye og hvor huden skal høstes fra, tas ikke før kirurgen kommer og tar ny status. Kine Pedersen henter varmelampe for å være på den sikre siden.

Pasienten er leiret, i narkose, har riktig temperatur og brannsårene er desinfisert. Kirurgen i dag er avdelingsleder og overlege Hartmut Heisterkamp.

– Det blir god stemning på stuen med dette teamet, slår Kine Pedersen fast.

Les hele artikkelen

Annonse:

brann-koffert

 

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img