BERGENS-FORSKERE MED STORT GJENNOMBRUDD
Hvis du har en drøm om å få mer muskler og mindre fett, så kan det hende du vil like et av de nyeste forskningsprosjektene ved Universitetet i Bergen (UiB).
Sammen med et kobbel andre forskere ved universitetet i Lyon, har nemlig biolog Jérôme Ruzzin oppdaget at et av kroppens mange hormon, ved navn Fibroblast Growth Factor 19 (FGF19), kan gi en helt spesiell effekt.
– Det er et hormon som kroppen selv danner i tynntarmen. Da vi testet det ut på mus gjennom syv dager, så vi en markant økning i muskler (muskelmasse) og tap av fettprosent, sier Ruzzin.
Forskerne prøvde hormonbehandlingen på både vanlige, overvektige og gamle mus. Resultatene var de samme – alle spiste mer, men ble ikke fete. De fikk tvert imot mer muskler og mindre fettmasse.
Forskerne prøvde også å ta prøver av menneskelig muskelvev, og teste FGF19 på muskelceller i laboratoriet. Også disse vokste som følge av hormonbehandlingen.
– Vi fikk samme type effekt som vi så hos mus. Menneskecellene ble mye større, så dette er en oppdagelse som ikke skjer hver dag, sier Ruzzin.
- Se reportasje i videovinduet øverst etter kveldens 21-sending
Internasjonal anerkjennelse
Og nå har det internasjonale fagmiljøet fått øynene opp for oppdagelsen. Mandag ble FGF19 omtalt i et av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrift, Nature Medicine.
– Det er utrolig stort for oss. Vi håper dette kan hjelpe oss til å finansiere mer forskning på FGF19. Å ha velfungerende muskler er utrolig viktig for alle mennesker, sier Ruzzin, som ser utallige bruksområder for et stoff som kan øke muskelvekst.
Han mener eldre, overvektige, personer som driver rehabilitering etter skade og kreftsyke er umiddelbare målgrupper for et slikt muskel-middel. Dette er grupper som ofte lider av muskelsvinn, noe som gjør dem enda svakere og mer utsatt for andre sykdommer og plager.
Annonse: Førstehjelp ved elektriske skader
– Hvor lenge kan det være før dette middelet kan brukes på mennesker?
– For vår del håper vi så fort som mulig. Det å ha muligheten til å hjelpe millioner av personer er utrolig spennende, og det er derfor vi forsker på dette, sier Ruzzin.
Langt opp og fram
Ole Martin Steihaug er lege ved Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen, og har blant annet skrevet doktorgrad om muskelsvinn hos eldre. Han synes forskningen rundt FGF19 er meget spennende.
– Et slikt middel – hvis det virker på mennesker – vil være veldig nyttig. Potensialet er jo blant annet at en stor del av Norges befolkning kan leve gode liv i eget hjem istedenfor å trenge hjelp til dagliglivet, sier Steihaug.
Men selv om forskningen er lovende, minner Steihaug om at det fremdeles er langt opp og fram før et middel som FGF19 kan være aktuelt som muskel-middel for mennesker.
– Generelt er det slik at de fleste ting som virker på dyremodeller, ikke ender opp med å være virksomme medisiner hos mennesker. Men det er likevel banebrytende forskning. Om ikke akkurat denne forskningen bidrar til ny medisin, så har de i alle fall gitt oss ny innsikt om temaet, sier han.
Bivirkninger og misbruk?
Selv om Ruzzin og resten av teamet hans er klare til å presentere forskningen, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Fremdeles finnes det særlig én bivirkning ved behandlingen.
– Hvis man har en veldig høy dose, så kan det gi en liten svulst i leveren. Nå vil vi forske på hvordan vi kan unngå kreftfaren, og samtidig beholde muskel-effekten.
Ruzzin erkjenner at FGF19 også kan være yndet medisin for idrettsutøvere og vanlige folk som ønsker bedre kroppsform, dersom det noen gang skulle bli godkjent medisin. Han håper derimot at ingen vil misbruke et slikt stoff.
– Det er ikke derfor vi forsker på dette stoffet. Vi ønsker å hjelpe alle som trenger det, enten det er kreftsyke, eldre, overvektige eller andre som har behov for å hindre muskelsvinn, sier Ruzzin. Se innslaget i TV2