-1.4 C
Rosendal
fredag, november 22, 2024

Buy now

spot_img
spot_img
Home Nyheter Lege advarer unge mot energidrikker

Lege advarer unge mot energidrikker

0
6230

Svært mange av unge i dag som drikker energidrikker får i seg så mye at de står i fare for å få bivirkninger som hodepine, kvalme og ujevn hjerterytme, viser forskning.

I Sverige ble en 13-år gammel jente innlagt på sykehus denne uken etter inntak av energidrikk.

– Barn og ungdom som drikker mye energidrikk kommer i risikosonen for å utvikle akutte symptomer, sier lege Naim Degirmenci ved barne– og ungdomsavdelingen på Lillehammer sykehus.

Sammen med et team på sykehuset har forsket på bruken av energidrikk blant ungdom. 

Annonse: Bag finnes både til voksne,barn og spedbarn

I et innlegg på Facebook denne uken advarer svenske Petra Sundberg andre foreldre om hva som kan skje når unge drikker for mye energidrikk. Hennes 13 år gamle datter Victoria måtte tilbringe et døgn under overvåkning på sykehus da hun fikk pusteproblemer etter å ha drukket energidrikk.

Kommersielle aktører

– Jeg anbefaler ungdommer å bruke sunn fornuft og være måteholden med inntak av energidrikker. Dette er drikker som markedsføres tungt av kommersielle aktører som reklamerer med at det øker mental og fysisk utholdenhet. Det at de inneholder koffein, aminosyrer, vitaminer og ofte sukker er grunn nok i seg selv til å utvise måtehold, mener Degirmenci. 

Annonse: Lille Anne QCPR

Legen viser til myndighetenes anbefalinger vedrørende inntak av energidrikk. Der heter det at gravide og barn og unge ikke bør drikke energidrikker.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

Mange unge som drikker energidrikker får i seg så mye at det overstiger grensen for bivirkninger viser forskning.

FOTO: ERLEND KESTER MOE / NRK

Ved å gå gjennom svarene til 30 000 ungdommer på Østlandet om bruken av energidrikk fra Ungdata fant Degirmenci ut at litt over halvparten av ungdommene oppgir at de drikker energidrikk.

– Jeg er overrasket over at så mange unge drikker energidrikk, samtidig som vi ser tilsvarende funn i andre land også. Det er en ikke ubetydelig andel av de unge som drikker energidrikker får i seg en daglig koffeindose som overstiger grenser for å oppleve bivirkninger, sier Degirmenci til NRK.

Han viser til at en halv liter energidrikk er nok til at en ungdom på 60 kilo overstiger grensen for når bivirkninger kan forventes.

Annonse: En kompakt, komplett akuttsekk med plass til hjertestarter

Bivirkninger

Bivirkninger kan være hodepine, kvalme, magesmerter, søvnløshet, rastløshet, rask puls og ujevn hjerterytme. Hvorfor dette skjer er det ikke noe klart svar på enda.

Det var da sykehuset for tre år siden fikk inn en 14 år gammel gutt som utviklet alvorlige livstruende symptomer som legene knyttet til inntak av energidrikk at Degirmenci fattet interesse for problemene med denne typen drikke.

Det er noen rapporter i internasjonal litteratur med lignende hendelser, forklarer legen.

Kartlegging av bruk av energidrikker i større skala er ikke gjort i Norge før.

Nå håper Degirmenci at han snart kan komme med enda flere svar når resultatene av hans forskning publiseres i løpet av høsten.

– Da håper jeg vi kan få opplyst barn og unge på en fornuftig måte, og at de bruker sunn fornuft og måtehold ved inntak av energidrikk videre, sier lege Naim Degirmenci ved barn og ungdomsavdelingen på Lillehammer sykehus til NRK.

– Ikke gift

Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome kaller utviklingen «bekymringsfull». Han sier dette er drikker som ikke er designet for barn og ungdom, og at barn ikke trenge denne energien i det hele tatt.  

Annonse: Se utvalget vårt

– Det er ikke en bra utvikling, sier Nome.

– Dette er i strid med all annen utvikling i drikkebransjen. Man drikker sunnere og sunnere, mindre alkohol, og mindre og mindre brus med sukker, så dette er helt spesielt.

Han sier de har en ganske streng justis i forhold til det å sponse barnearrangementer, og å drive med markedsføring mot barn.

– Men i balansens navn så er jo ikke dette gift. Det er mer sukker enn i brus, men mindre koffein enn i kaffe.