-0.3 C
Rosendal
lørdag, november 23, 2024

Buy now

spot_img
spot_img
Home Kurs Ditt eget immunforsvar kan utløse kronisk sykdom og ta liv

Ditt eget immunforsvar kan utløse kronisk sykdom og ta liv

0
4751

NORSK FORSKERBRAGD:

 Den norske legen Tom Eirik Mollnes høster internasjonal anerkjennelse for å ha bidratt med ny og skremmende kunnskap om kroppens eget immunforsvar.

Udetonert bombe

– Det er som en udetonert bombe, sier forskeren som tok sin doktorgrad i Oslo. Siden har han samarbeidet med en rekke medisinske miljøer i Norge og Danmark for å dokumentere sin teori om at kroppens eget immunforsvar i gitte situasjoner kan utløse kronisk sykdom og i verste fall ta liv.  
Annonse: Heartstart, verdens mest solgte hjertestarter.

– Når dette immunapparatet overaktiveres, misforstår og går løs på kroppen selv, så blir det kroppens verste fiende, sier han.

Da utløses en betennelsesreaksjon eller en blodforgiftning, og pasienten kan i verste fall dø.

Død og sykelighet

– Dette med død er en viktig faktor, men sykeligheten er jo betydelig større. Det er jo langt flere pasienter som går og er syke, kronisk på grunn av at immumforsvaret har misforstått, sier Mollnes.

Hver time får for en norsk borger blodpropp, og hver fjerde time dør en av blodpropprelatert sykdom.
Annonse:informasjon om hva du skal gjøre dersom barnet har: Blødning, Brannskade, Forgiftning hos barn, Høy feber, allergi og flåttbitt.

 Ved K.G. Jebsen Senter for tromboseforskning på Universitetet i Tromsø har man forventninger om at Mollnes sin forskning vil få en behandlingskonsekvens, også for det de spesialiserer seg på.

– Tom Eirik Mollnes sin forskning har jo startet helt fra A, og hvis Å er det nyttige som får direkte behandligseffekt, så begynner vi å komme ganske langt ut i alfabetet, sier senterleder John-Bjarne Hansen.

Får dansk prestisjepris

6. desember blir Mollnes tildelt en dansk prestisjepris, Rigshospitalets Forskningspris, for sin forskning. En pris han takker sine medspillere i Danmark og Norge for. Også blant lege- og forskningskolleger på NTNU i Trondheim blir hans forskning, og pris satt høyt.

Det handler om ny forståelse også av hjerte-karsykdommer, infarkt, alvorlige infeksjoner og blodforgiftning.
Annonse:Her får du direkte tilbakemelding om utfører riktig hjerte-lungeredning korrekt.

– Så derfor er det så viktig å kjenne til de grunnleggende mekanismer på hvordan betennelse oppstår, og hvordan vi kan regulere denne betennelsens reaksjon, sier Terte Espevik, leder for CEMIR-senteret, senter for fremragende forskning ved NTNU.

Og Tom Eirik Mollnes, vinneren av forskningsprisen, sier dette om sin egen innsats.

– Det er 80 prosent som er hardt arbeid, så er det ti prosent som er flaks og så legger du på ti prosent intelligens så kommer du ganske langt. Se innslaget i TV2