5.4 C
Rosendal
søndag, november 24, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

FLERE ADVART ETTER MESLINGUTBRUDD PÅ FLY

Søndag sendte Folkehelseinnstituttet ut en epost til personer som var på et fly fra Bangkok i Thailand til Oslo om at en av medpassasjerene hadde meslinger da de var på flyet.

– Når vi får bekreftet at en flypassasjer har vært syk med meslinger er det rutine å sende ut melding til alle på flyet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge.

Hun opplyser videre om at sykdommen er veldig smittsom, og at hvis man er eksponert er sjansen stor for å få meslinger, dersom man ikke er vaksinert eller har hatt sykdommen før.

– Det er først og fremst barn som kan utvikle komplikasjoner med lungebetennelse, og blir man syk kan man smitte andre, sier Hauge videre.

Samtidig er hun klar på at vi her i Norge sjelden har dødsfall forårsaket av meslinger, da vi har en høy vaksinasjonsdekning. I land med lav vaksinasjonsdekning ser man imidlertid oftere dødsfall knyttet til meslinger.

En hjertestarter som tåler røff behandling

– Er man vaksinert trenger man ikke gjøre noe da vaksinen er svært effektiv. Dette er imidlertid en påminnelse om at alle som får tilbud om vaksinen bør ta denne, sier Hauge.

Folkehelseinstituttet fikk beskjed om den syke passasjeren via internasjonale nettverk, som diagnostiserte pasienten utenfor Norge, opplyser hun om videre.


Meslinger 

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner, og forårsakes av morbillivirus (meslingvirus). Meslinger er også den alvorligste barnesykdommen.

​Meslinger har vært kjent som en sykdom med høy barnedødelighet. De siste 15 årene før vaksine mot meslinger ble tatt i bruk i Norge, ble det årlig meldt om 20 000-30 000 tilfeller av sykdommen, 20-30 tilfeller av alvorlig hjernehinnebetennelse (encefalitt) og 5-10 dødsfall. 

Førstehjelps hefte til deg som har barn i huset.

Smittemåte og inkubasjonstid

​Meslinger smitter gjennom luften (fjerndråpesmitte) og ved kontakt med væske fra luftveier. Du er smittsom fra de første symptomene oppstår, til 3-5 dager etter at du har fått utslett. Sykdommen er svært smittsom, og det er ingen spesifikk behandling for meslinger. 

Tiden fra du blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden) er mellom 10 og 14 dager. ​

Symptomer og forløpet til meslinger

​Sykdommen deles i to stadier. Det første stadiet har symptomer som 

  • forkjølelse 
  • øyekatarr 
  • lysskyhet 
  • lett feber 
  • gjøende hoste
  • utslett i munnen

Andre stadium kjennetegnes av høy feber og utslett på kroppen. Utslettet begynner vanligvis i ansiktet, bak ørene og på halsen, og brer seg raskt til resten av kroppen samt armer og ben. Sykdommen varer en ukes tid. 

Virusinfeksjonen påvirker også immunforsvaret, og gir stor risiko for ettersykdommer som ørebetennelse, bronkitt og lungebetennelse. 

De alvorligste komplikasjonene er dødsfall og varig hjerneskade. Hjernebetennelse (encefalitt) er en sjelden, men alvorlig komplikasjon som oftest opptrer 1-2 uker etter utslettet. Mellom 20 og 40 prosent av de som får encefalitt får varig hjerneskade. 

Risikoen for komplikasjoner er høyere for spedbarn, tenåringer og voksne enn for barn etter første leveår. Også personer med redusert immunforsvar og gravide er særlig utsatt. 

Lille Anne QCPR

Hvordan forebygge meslinger

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet tilbys alle barn i Norge vaksinasjon mot meslinger i form av MMR-vaksine​. MMR-vaksine er en kombinasjonsvaksine mot meslinger (Measles), kusma (Mumps) og rødehunder (Rubella). Målet med vaksinasjon er å utrydde meslinger.

Første dose fås ved 15 måneders alder, og en ny dose fås ved 11-12 års alder. Over 90 % av de vaksinerte utvikler beskyttelse i løpet av 3-4 uker etter første vaksinasjon. Vaksinedosen ved 11-12 års alder gis for å sikre beskyttelsen av de siste 10 % og for å sikre langtidsbeskyttelse. Vaksinen settes med sprøyte.

Har du ikke blitt vaksinert tidligere, og ikke vet om du har hatt meslinger, er det anbefalt at du vaksinerer deg. Du kan sjekke din egen og dine barns vaksinasjonsstatus, men registreringen kan være mangelfull for personer født før 1995. 

Er du født før 1960, er det høy sannsynlighet for at du har hatt meslinger. MMR-vaksinasjon er derfor sjelden er nødvendig.​

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img